Προτάσεις Δύναμης Πολιτών

Αν διαβάσει κανείς το πρόγραμμα των περισσοτέρων υποψηφίων, στα περισσότερα σημεία, μάλλον θα συμφωνήσει. Όλοι υπόσχονται ότι θα ήθελε να ακούσει ο κάθε πολίτης. Μόνο που ποτέ δε λένε το "πως". Ή έστω να δώσουν ένα παράδειγμα του πως θα αλλάξουν τον τόπο μας. Η Δύναμη Πολιτών δεν είναι ένας ακόμα μαθητευόμενος μάγος με το μαγικό του ραβδάκι. Στη σελίδα αυτή παραθέτουμε παρεμβάσεις που μπορούν με απλό (και οικονομικό) τρόπο, να αλλάξουν την εικόνα των πόλεων και την καθημερινότητά μας. Περισσότερες λεπτομέρειες στο πρόγραμμα της Δύναμης Πολιτών.

Περιεχόμενα:
  • Οικιακή Κομποστοποίηση
  • Ανάπλαση παραλίας Νέας Μάκρης 
  • Αναβάθμιση εμπορικού κέντρου Νέας Μάκρης
  • Προτάσεις για αισθητική αναβάθμιση κτιρίων με ζωγραφική των τυφλών όψεων
Οικιακή Κομποστοποίηση 
Τι είναι κομποστοποίηση?
Είναι η ανακύκλωση μέρους των οικιακών μας απορριμμάτων (κυρίως φυτικών) για την παραγωγή χώματος. Το χώμα αυτό είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μοιάζει με την τύρφη που αγοράζουμε από φυτώρια. Μόνο, που μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας με λίγο μεθοδικότητα και υπομονή!
Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;
Για τέσσερις κυρίως λόγους:
α) Γιατί μειώνουμε σημαντικά των όγκο των απορριμμάτων που πετάμε στα σκουπίδια, ελαττώνοντας την ανάγκη για ΧΥΤΑ! Είναι το μικρό (μάλλον μεγάλο) λιθαράκι μας στο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, χωρίς νέες χωματερές.
β) Γιατί τα φυτικά υπολείμματα, όταν καταλήγουν στις χωματερές είναι αυτά που παράγουν μεθάνιο. Με απλά λόγια, τα τοξικά των χωματερών οφείλονται κυρίως στο ότι μέταλλα, πλαστικά και άλλα απορρίμματα ανακατεύονται με ό,τι φυτικό πετάμε εμείς από το σπίτι ή τον κήπο μας.
γ) Γιατί μπορούμε να παράγουμε άριστης ποιότητας χώμα, τόσο για τις γλάστρες, όσο και για τον κήπο μας. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα και συμβάλουμε στην εξοικονόμηση τύρφης από τα περιορισμένα διαθέσιμα κοιτάσματα. Σκεφτείτε την οικονομία αν αξιοποιούταν ο όγκος των υπολειμμάτων από κήπους, χωράφια, φυτώρια κλπ.
δ) Γιατί όποιος ξεκινήσει κομποστοποίηση θα κολλήσει! Θα νιώσει την ικανοποίηση από την εξοικονόμηση σκουπιδιών, από την παραγωγή χώματος, από τη συμμετοχή σε μία φυσική διαδικασία και από την αίσθηση πως «κάπως συμβάλλω και εγώ».
Πως γίνεται το κομπόστ;
Πρακτικά το κομπόστ έχει δύο μέρη: α) άνθρακας, και β) φυτική ύλη. Το πιο απλό παράδειγμα για να φτιάξει κομπόστ κανείς είναι να ανακατέψει χαρτόνια (άνθρακας) με κομμένο γκαζόν (θρεπτικά στοιχεία). Τι πιο απλό, ειδικά για όσους μένουν σε μονοκατοικία. Βέβαια πέρα από χαρτόνια μπορεί κανείς να κομποστοποιήσει και εφημερίδες, περιοδικά, φύλλα και όλα τα φυτικά υπολείμματα, όπως φλούδες, χαλασμένα λαχανικά κλπ. Και σιγά σιγά γίνεται εμμονή και δεν πετάς σχεδόν τίποτα! Δύο βασικοί παράγοντες είναι ο καλός αερισμός και η υγρασία. Ουσιαστικά βάζουμε τα απορρίματά μας σε ένα κατάλληλο χώρο και αφήνουμε τους μικροοργανισμούς και τα ζωύφια να κάνουν τη δουλειά. Εμείς προσέχουμε α) να είναι γενικά ισορροπημένο το μείγμα ανάμεσα σε άνθρακα και φυτική ύλη, β) να γίνεται κάποιο ανακάτεμα για να ανανεώνεται ο αέρας, γ) να διατηρούμε την υγρασία του, αλλά όχι τη λάσπη!
Γενικά δε χρειάζονται πολλά πράγματα. Απλά καλό είναι να τσεκάρει κανείς πως το μίγμα δεν είναι ούτε ξερό, ούτε πολύ υγρό. Αν είναι ξερό, ρίχνουμε λίγο νεράκι και αν είναι υγρό, μερικά παραπάνω χαρτόνια. Στη συνέχεια αναλαμβάνει η φύση... ή καλύτερα κάποιοι ακούραστοι εργάτες της και τα απορρίμματά μας γίνονται από πάνω προς τα κάτω χώμα… 
Τι μπορώ να κομποστοποιήσω;
Ό,τι λαχανικό περισσεύει κατά το καθάρισμα, όπως φλούδες λαχανικών και φρούτων, κοτσάνια. Λαχανικά και φρούτα που χάλασαν. Βοτάνια μετά το σούρωμα. Τσόφλια αυγών. Κατακάθια καφέ, φίλτρα γαλλικού και σακουλάκια τσαγιού (με το χαρτάκι μαζί). Χαρτοπετσέτες. Χαρτοσακούλες από λαχανικά. Εφημερίδες. Χαρτόκουτα (καφέ). Σε κήπους όλα τα φύλλα, μικρά κλαδάκια, ξερά λουλούδια και φυσικά φυσικά γκαζόν!!
Τι δεν πρέπει να κομποστοποιήσω;
Σίγουρα στο κομπόστ δε βάζουμε γυαλιά, μέταλλα, πλαστικά και άλλα ογκώδη αντικείμενα που δε θα λιώσουν ποτέ… Επίσης δεν είναι καλό να βάζουμε λάδια, κρέατα, τυριά κλπ γιατί μαζεύουν ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως ποντικάκια κλπ. Δεν πειράζουνε και κανέναν, αλλά δεν προσθέτουν και τίποτα στο κομπόστ.
Κάποιοι ρωτάνε συχνά για πορτοκάλια και λεμόνια, μια και είναι και συχνά υπολείμματα. Σε κομπόστ στα οποία ρίχνει κανείς μεγάλες ποσότητες υλικών (και κήπου) λίγα πορτοκαλάκια δεν επηρεάζουν τίποτα. Αν τώρα έχετε κάδο κομποστοποίησης σε μπαλκόνι και κομποστοποιείτε ότι περισσεύει από το διαμέρισμά σας, ίσως τα πορτοκάλια κάνουν το κομπόστ να παράγει όξινο χώμα. Το χώμα αυτό αρέσει σε γαρδένιες, καμέλιες, αζαλέες κλπ. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε αλλού, μπορείτε να ρίξετε λίγο μαρμαρόσκονη, για να πάψει να είναι όξινο. Για όλα υπάρχει λύση!
Που βάζω το κομπόστ για να γίνει χώμα;
Η εύκολη λύση είναι κάδοι κομποστοποίησης που μπορεί να αγοράσει κανείς σε 100-200€ ή και να πάρει δωρεάν αν ο Δήμος του ακολουθεί πρόγραμμα κομποστοποίησης. Όσοι μένουν σε εξοχή όμως μπορούν να φτιάξουν αυτοσχέδιες κατασκευές. Πρακτικά αυτό που θέλουμε είναι κάτι που να κρατά ότι ρίχνουμε σε μια σταθερή θέση, να κρατά λίγο υγρασία, να επιτρέπει αέρας να μπαίνει και να μπορούμε σχετικά εύκολα να πάρουμε το κομπόστ.
Τι είναι οι ενεργοποιητές;
Πρακτικά, ό,τι βάλουμε στο κομπόστ, κάποτε θα γίνει χώμα. Το όλο μυστικό είναι το πώς θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, ώστε τα απορρίμματά μας να γίνονται γρήγορα χώμα. Οι ενεργοποιητές είναι κάποιες ουσίες που βοηθούν τους μικροοργανισμούς να αναπαραχθούν. Τέτοιες είναι ο καφές, τσουκνίδες, και …ούρα! Αν ψάξει κανείς περισσότερο στο ιντερνετ κλπ θα βρει περισσότερες λεπτομέρειες και άλλα μικρά μυστικά.
Θα μυρίζει;
Κανονικά δεν πρέπει να μυρίζει. Αν μυρίζει σαπίλα, τότε μάλλον έχετε βάλει πολλά φυτικά μέρη και λίγα ξερά. Ή το βρέχετε πάρα πολύ. Ρίξτε αρκετά χαρτόνια ή ξερά χόρτα για να πιουν το πολύ νερό και ανακατώστε. Α! Αν σας ξεραθεί τελείως καθυστερεί η διαδικασία, οπότε ρίχνουμε καμιά ματιά το καλοκαίρι…
Πότε είναι έτοιμο;
Έτοιμο θα είναι όταν μοιάζει με χώμα, όπως αυτό στις φωτογραφίες. Κάποιοι λένε πως το έτοιμο κομπόστ μυρίζει σαν χώμα από δάσος μετά τη βροχή. Μια μυρωδιά όμορφη που σε ταξιδεύει…

Ανάπλαση παραλίας Νέας Μάκρης
Ο παράνομος μόλος, αλλά και οι ανθρώπινες εργασίες έχουν απομακρύνει την άμμο από την παραλία της Νέας Μάκρης. Σήμερα όχι μόνο η παραλία έχει εξαφανιστεί, αλλά σιγά σιγά δημιουργείται κίνδυνος ακόμα και για τον ίδιο τον παραλιακό δρόμο, καθώς η διάβρωση κάθε χρόνο προχωρά. Όπως βλέπετε οι παλιές ξύλινες ομπρέλες είναι πλέον μέσα στη θάλασσα. Επίσης οι λουόμενοι είναι ελάχιστοι, με σοβαρές συνέπειες και για τα παραλιακά ξενοδοχεία και γενικότερα για τον τουρισμό της πόλης. Τέλος η βλάστηση μεταξύ παραλίας και δρόμου είναι παρατημένη και σιγά σιγά η περιοχή μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο!
Η Δύναμη Πολιτών προτείνει την άμεση απομάκρυνση του παράνομου μώλου. Την υιοθέτηση λύσεων, που έχουν προταθεί από το ΕΜΠ, ώστε με κατασκευή μικρών μόλων ή και μικρών κατασκευών, να αναστραφεί η φορά των θαλάσσιων ρευμάτων και η άμμος να επιστρέψει στην παραλία. Τέλος με φύτευση απλών παχύφυτων, το πράσινο θα αποκατασταθεί, ενώ θα εξασφαλιστεί και η σταθερότητα του εδάφους μεταξύ δρόμου και ακτής.

Αναβάθμιση εμπορικού κέντρου Νέας Μάκρης
Το εμπορικό κέντρο της Νέας Μάκρης δυστυχώς δε θυμίζει σε τίποτα προάστιο της Αθήνας. Μάλλον σιγά σιγά αποκτά την όψη υποβαθμισμένης γειτονιάς. Έλλειψη πρασίνου και τις ώρες αιχμής τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Η Δύναμη Πολιτών προτείνει τη φύτευση ενδημικών δέντρων, όπως μουριές, που είναι προσαρμοσμένα στις κλιματικές συνθήκες και θέλουν μικρή συντήρηση. Επίσης τη διαγράμμιση των διαβάσεων πεζών και τη μικρή προέκταση των πεζοδρομίων στις διασταυρώσεις. Με το τρόπο αυτό αποτρέπεται η στάθμευση των αυτοκινήτων στις διασταυρώσεις, ώστε οι οδηγοί να έχουν καλύτεροι ορατότητα και οι πεζοί ασφάλεια. Το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης είναι αμελητέο!

Προτάσεις για αισθητική αναβάθμιση κτιρίων με ζωγραφική των τυφλών όψεων


Η ζωγραφική τυφλών όψεων κτιρίων συναντάται σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού και μπορεί με απλό τρόπο να συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση μιας γειτονιάς, αλλάζοντας ριζικά το χαρακτήρα της. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, ειδικά στη χώρα μας που η λαϊκή τέχνη και η ιστορία μας προσφέρει άπειρα θέματα. Η Δύναμη Πολιτών θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του νέου Δήμου Μαραθώνος σε πρόγραμμα ζωγραφικής τυφλών όψεων, στα πλαίσια της αναβάθμισης των πυκνοκατοικημένων σημείων των πόλεών μας. Παράλληλα, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα συμβάλλει στην διάσωση και διάδοση της λαϊκής τέχνης, την ανάδειξη ντόπιων καλλιτεχνών και θα προσελκύσει επισκέπτες.
Πρόσφατα ένα τέτοιο πρόγραμμα υλοποιήθηκε στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έως το τέλος Ιουλίου, υπήρχε δυνατότητα για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Ζωγραφική τυφλών όψεων κτιρίων", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μέσω του προγράμματος, το οποίο είναι προϊόν συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, επιδιώκεται η αναβάθμιση της εικόνα της πόλης, οδηγώντας σε ...νέες μορφές κοινωνικότητας και ενεργοποίησης των πολιτών. Το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης είναι αμελητέο, εφόσον αξιοποιείται το κέφι και η διάθεση για δημιουργία των νέων σπουδαστών.